Fietsverhuur Giethoorn en Nationaal Park Weerribben-Wieden

In de kop van Overijssel, op de grens met Zuidwest-Drenthe, ligt het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Het park beslaat het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Het park bestaat sinds 1992 en heette van oorsprong Nationaal Park De Weerribben en was 3500ha groot. Staatsbosbeheer was de eigenaar. Vier jaar later, in 1996 werd het Europees diploma voor Natuurbeheer aan het gebied toegekend, dat sinds 2015 voor het hele gebied geldt.

In 2009 werd het park uitgebreid met De Wieden, een ander Natura 2000-gebied, dat grotendeels in beheer is bij Natuurmonumenten. Het herstel van de ecologische verbinding tussen De Wieden en De Weerribben werd ter hand genomen en het nationaal park kreeg een oppervlakte van 10.500 ha.

Fietsen in De Weerribben

Eén van de leukste manieren om Weerribben Wieden te verkennen is op de fiets. Fietsend geniet je van de vele bos-, water- en rietomgevingen. Waar je ook gaat, de fietsroutes brengen je langs talloze molens, sluizen en pittoreske dorpjes. Gezelligheid en gastvrijheid staat hier nog steeds centraal!

Giethoorn, een bijzondere plaats in een bijzondere omgeving

Het bekendste dorp in De Weerribben is het karakteristieke dorp Giethoorn. Een dorp met een rijk verleden en gelieft bij toeristen over de hele wereld.

Giethoorn werd in 1230 gesticht door de Flagellanten, vluchtelingen uit het Middellandse Zee gebied. Zij vonden daar vele hoorns van wilde geiten en hebben hun nederzetting Geytenhorn genoemd. Later is deze naam verbasterd tot Geythorn, wat uiteindelijk weer Giethoorn is geworden.

Giethoorn vindt haar oorsprong in het afgraven van veen. Turfgravers haalden in de omgeving veen uit de bodem en lieten dit drogen, waarna er turf van gestoken werd. Doordat het veen werd afgegraven ontstonden er plassen en meren, waar eilandjes in ontstonden. Deze werden met vaarten en sloten met elkaar verbonden, zodat het afgegraven turf per schip afgevoerd kon worden. Op de eilandjes werden kleine huizen gebouwd, die alleen per bootje te bereiken zijn. Giethoorn wordt daarom ook niet voor niets het Venetië van het Noorden genoemd.

Fietsverhuur omgeving Giethoorn en Weerribben-Wieden

De omgeving van Giethoorn en Weerribben-Wieden bevat ideale opstartpunten voor een ontspannende fietstocht. Gezien de grote drukte op zonnige dagen adviseren we om buiten Giethoorn op te stappen. Parkeerproblemen voor de auto zijn hierdoor geen probleem.

Verhuurlocaties

Het is mogelijk om rechtstreeks een Stella e-bike te huren bij onderstaande locaties in de omgeving van Giethoorn:

De Eikenhof
Paasloërweg 12
8378 JB Paasloo/Oldemarkt
www.eikenhof.nl

 

Liever fietsen op de Veluwe? Informeer naar onze verhuurlocaties op de Veluwe.